3 Temmuz 2019 Çarşamba

müzik aletleri hediyelik eşya

Teknolojik gelişmelerin ve bilginin bu kadar seri yayılmasının enstrüman çeşitliliğine de etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Enstrümanlar; telli çalgılar, vurmalı çalgılar, müzik aletleri yaylı çalgılar bunun gibi karakterine göre kategorilere ayrılmakta. Geriye dönüp baktığımızda 2000'li yıllara kadar olan telli enstrüman zenginliğine; bir de günümüze bakalım. Bunu metinlerde değil müziklerimizden de ayrım edebilir durumdayız diye düşünüyorum.

Karakterden bahsetmiştik: Evet, her enstrümanın kendine özgün karakteri bulunmakta. Bazılarına şekline göre sıfat yakıştırıp bazılarına ise boyutlarına göre ve en önemlisi de seslerine göre kalın, ince, yumuşak bunun gibi sıfatlar ile kategorize edip ayırmayı sağlıyoruz.

İnsanların dünya üzerine yayıldıkça farklılaşmaları sadece tenlerine, boylarına, huylarına yansımıyor. Kültürler de farklı coğrafyalar, şartlar altında başkalaşıyorlar. Yerel müzik aletlerinin farklılıkları kültürlerin farklılığına, insanların farklı kültürlerin etkisinde var ettikleri müzikal kaynaklarını anlayabilmek için hususi ve önemli. Bu hususta okunmaya kıymet bir şeyler söylemek için lüzumlu bilginin hemen hemen hiçbirine sahip şekilde ben, en azından bugüne kadar bilmediğim ya da yanlış bildiğim birkaç enstrümanı ve sesini öğrenmek istedim. Seçtiğim enstrümanlar tamamıyla rastgele, seçimlerimde bir bütünlük, bir nedensellik var değil. Zimbabve, İsveç, Slovakya, Peru ve Madagaskar'dan beş başka enstrüman ile huzurlarınızdayım;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder